Societatea Romana de Pediatrie este o organizatie profesionala si stiintifica a medicilor pediatri, neguvernamentala, apolitica, nonprofit, cu personalitate juridica deplin autonoma din punct de vedere structural, functional si economic.

Ea isi propune sa raspunda problemelor care apar in perioada postnatala, a copilariei si a adolescentei. Incepand cu medicina preventiva, continuand cu metodele de tratament a bolilor cronice sau acute tipice si pana la strategiile de terapie intensiva, toate aceste subiecte sunt temele de interes pentru pediatrie.

Medicii din acest domeniu trebuie sa faca fata tuturor aspectelor ale majoritatii bolilor, dar in cazul unui organism in crestere, dezvoltare si maturizare. Astfel ei trebuie sa aiba cunostiinte multidisciplinare, adaptate pentru copii. In plus, pediatrii trebuie sa comunice atat cu micii pacienti cat si cu familiile lor, pentru a stabili cat mai corect diagnosticele si, implicit, metodele de tratament.

In ultimul timp medicul pediatru, impreuna cu cel de familie, trebuie sa aiba si cunostiinte si capacitatea de a relationa foarte bine cu pacientii sai, astfel incat sa-i poata ajuta pe adolescenti in integrarea lor sociala, stiut fiind faptul ca adaptarea lor la cerintele societatii si maturizarea lor sunt etape dificile si importante.

Presedinte: Prof. Dr. Doina Anca Plesca