Societatea Romana de Reumatologie este o organizatie profesionala si stiintifica, neguvernamentala, apolitica, nonprofit, cu personalitate juridica deplin autonoma din punct de vedere structural, functional si economic.

In general, problemele cu care se confrunta reumatologii si nu numai ei sunt in principal afectiuni de natura inflamatoare, metabolica, genetica sau degenarativa a tesuturilor moi sau osoase. In ultimul timp, in reumatologie studiile au fost concentrate asupra imunologiei, biologiei celulare si geneticii, care si-au adus un mare aport in noile tratamente ale acestor afectiuni. Acum boli precum osteoporoza sau mecanismele imunopatogene care stau la baza inflamatiilor reumatismale sunt destul de bine cunoscute, insa tratarea lor implica inca eforturi sustinute atat din partea medicului cat si din partea pacientului.

O pregatire permanenta din partea medicilor si o colaborare cu pacientii si fizioterapeutii poate cunduce la solutii incununate de succes in acest domeniu destul de controversat si dificil.

Scopul Societatii Romane de Reumatologie este:
- Organizarea, coordonarea si promovarea activitatii stiintifice reumatologice, in vederea progresului continuu si alinierea la nivelul international al reumatologiei din tara noastra. Aceasta se realizeaza prin congrese nationale, conferinte anuale, simpozioane, ateliere de lucru, schimburi de experienta, publicatii etc. La toate aceste manifestari se va incuraja participarea internationala.
- Sporirea competentei specialistilor nostri prin ridicarea nivelului de pregatire profesionala realizata prin: schimburi de experienta in centrele universitare, contacte ale specialistilor cu pregatire superioara cu specialisti din teritoriu, cursuri de specializare si perfectionare, participari la manifestari reumatologice internationale.
- Coordonarea activitatii publicistice.
- Initierea si dezvoltarea de legaturi stiintifice cu alte societati stiintifice din tara si cu societati de reumatologie din strainatate.
- Editarea revistei de specialitate, ca si a materialelor privitoare la diversele manifestari stiintifice.